Provningsresultat

Resultatet från påskölsprovningen den 23:e mars

Påsken är i snabbt antågande och som brukligt i påsktider har vi i Gambrinus efter en mycket lyckad och uppskattad eftermiddag hos vännerna på O’Connor’s, Uppsala kunnat kora den bästa påskölen 2013 av de öl som är tillgängliga över hela landet via Systembolaget. I alla fall den bästa enligt de femtiotvå närvarande påskölsprovningsdrickarna.

Påskölsprovningen 2013

Det skulle visa sig bli lite av en utklassningsseger för vinnarölet. Vinnaren blev inte helt oväntat, då många av föreningens medlemmar verkar ha en svaghet för de lite humlerikare och mörka ölen, en svart påsköl med en markerad humlekaraktär. Årets vinnare blev alltså en mer icke-klassiskt kryddad påsköl. Hur som helst med nästan 80 poängs marginal tog Sigtuna Brygghus hem segern med deras Sigtuna Dark Easter Ale, 7.6%. Stort påskgrattis från oss i Gambrinus och imponerande att för andra året i rad ta hem första platsen i påskölsprovningen!

Påskölsuppställningen 2013I övrigt kan nämnas att tvåan även kom två förra året med en lite likande öl. Även denna öl var av den svarta färgen med tydliga humleinslag. Grattis till andraplatsen Mohawk Brewing och ölen Black Coffee India Pale Ale Easter Edition, 7.5%. En av de två ölen i testet som inte har bryggts i Sverige (Belgien) även om det är svenskar som ligger bakom ölet. Den andra icke svenska ölen (dansk) hämnade på en hedrande fjärde plats. Bra jobbat där Stronzo.

Generellt kan man säga att av de totalt 16 provade påskölen låg toppen rätt mycket högre poängmässigt. T ex hade trean nästan femtio poäng tillgodo till fyran. Det var även ett stort hopp mellan topp tio och de övriga. Ett poäng hopp på sextio mellan tionde och elfte plats. Nog med svammel här kommer en bild på ölen från plats 16 till 1 (vänster till höger) samt hela listan från årets provning:

Påskölen 2013, plats 16 till 1

Placering Namn Glas Poäng
1 Sigtuna Dark Easter Ale, 7.6% 2 394
2 Mohawk Black Coffee India Pale Ale Easter Edition, 7.5% 12 316
3 Dugges Påsklager, 6.0% 8 275
4 Stronzo Påskebrygd, 6.6% 9 236
5 Mohawk Easter Rocket Red IPA, 6.7%  14 223
6 Oppigårds Easter Ale, 5.3%  10 191
7 Mariestads Påskbrygd, 5.8%  7 175
8 Jämtlands Påsköl, 6.0% 1 161
9 S:t Eriks Easter DIPA, 8.5% 11 157
10 Sigtuna Påskweizen 5.2%  16 154
11 Nils Oscar Kalaspåsköl, 5.6%  6 94
12 S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl 5.3% 3 90
13 Electric Nurse Easter Ale, 4.4%  13 84
14 Nynäshamn Pumpviken Påsköl, 5.8% 4 72
14 Three Hearts Påskebrygd, 6.0% 15 72
16 Dugges Golgata Bitter, 4.0%  5 56

Påskölsprovningen 2013Påskölsprovningen 2013Några av de bryggerier så som Nynäshamns Ångbryggeri och S:t Eriks Bryggeri som vanligtvis brukar hamna högt upp i listorna gjorde i år ett överraskande svagt resultat vilket var ett av de många ämnen som diskuterades flitigt runt borden efter att resultatet tillkännagivits. Hur som helst är det en väldigt komplett påskölslista och den borde vara högintressant läsning nu inför nästa helgs påskfirande. Det är bara att hoppas att de bästa ölen finns kvar på hyllorna för er som inte har hunnit införskaffa påskdrycken än.

Som vanligt skickar vi också ut ett väldigt stort tack till styrelsen och alla andra som hjälpte till med denna mycket uppskattade provning och ännu en gång ett särskilt stort tack till O’Connor’s för riktigt bra atmosfär, personal och god mat.

GLAD PÅSK!

Vi ses igen den 11:e april för ännu en ordinarie ölprovning i storslagen stil 🙂 och glöm inte heller att markera i kalendern för våran resa till SM i hembryggd öl den 27:e april!

Annonser

En tanke på “Resultatet från påskölsprovningen den 23:e mars

  1. Inga direkta bottennapp denna gång, bara ett par sorter som kom ordentligt på efterkälken. Vad är vitsen med att göra en påsköl på 4,0%??? Roligt att Gambrinus medlemmar inkl. gäster tar även påskölen på allvar och inte bara julölen. De stora bryggerierna (förutom Spendrups Mariestad och Three Hearts) har gett upp påsköl numera, därför kändes årets startfält som fräschare och av högre kvalitet än på flera år. Men varför ingen brygd från Slottskällan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s