Provningsresultat

Resultatet från ölprovningen den 11 april

Ölen upphälld och klarVåran tredje ordinarie ölprovning detta år gick av stapeln under torsdagskvällen. Kvällens begivenhet hade samlat 30 peppade och ölsugna deltagare med ett öppet ölsinne i provningslokalen på Egilsgatan. Ett förväntansfullt sorl fyllde snabbt lokalen allteftersom deltagarna droppade in. Inte helt oväntat var det glada miner när kvällens värdar Johan och Staffan öppnade upp för ölprovarna att hämta sina fyra glas av för dem okända öl i ett lika okänt tema.

Till utseende gick kvällens fyra öl från gyllene via mörkt kopparfärgat till svart. Vissa rester av skummkrona kunde anas på de flesta, speciellt öl nummer fyra verkade ha haft ett kraftigt mörkbrunt skum och även glas ett hade rester av ett större dock lvitt skum.

Utifrån doft och utseende var det inte lätt att gissa sig till någon röd tråd mellan de fyra ölen. Alla ölen hade väldigt olika aromer och som tidigare nämnts var utseendet också diverst. Dofterna gick från citrusfruktigt humlerikt via två lite sötare, var av den ena kändes lite jästig, eldig, sockrig och den andra mer maltigt söt, till den sista med kraftigt rostade, kaffetoner med inslag av blött askfat. Provsmakning gav något liknande intryck som doften. Första ölen verkade de flesta associera till någon lite mer humlerikare ale. Den andra var det mer snack om imperial av något slag, dubbelbock kanske. För den tredje ölen sprettade förslagen vilt och för den sista var de flesta ense om att det var en stout av något slag kanske till och med imperial. Fyra olika stilar definitivt men det gav inte något självklart tema. Ett par olika idéer av det gamla vanligt misstänkta kunde snappas upp i sorlet i stil med bryggeri, land, nyheter men inga som fastnade.

Kvällens öl 2013-04-11

Efter rösträkning och omdömessättning och presentation av resultatet blev det dags att avslöja kvällens tema respektive öl. Eftersom inga direkta förslag dök upp på tema började vi med en ölgenomgång. Det var inte helt lätt att gissa sig fram till kvällens öl. Den enda ölen som gissades rätt på efter tips var öl nummer ett. Övriga fick provningshållarna avslöja efter en stunds gissningar. När väl ölen var avslöjade kunde vi ta nya tag gällande temat. Inga självklara teman kunde deltagarna se så efter en rad ledtrådar kunde slutligen temat spikas till ”Bäst i klassen” (enligt RateBeer).

TEMA: Bäst i klassen (a k a RateBeer-ettor)

SB # Namn Glas Placering Poäng Omdöme Ratebeer
 89661 Mikkeller The American Dream, 4.6% 1 1 101 4.73 RB
 89246 S:t Bernardus Prior 8, 8.0% 2 4 43 3.13 RB
 11011 Ayinger Celebrator a k a Winter Bock, 6.7% 3 3 67 3.67 RB
PI     Mikkeller Beer Geek Breakfast, 7.5% 4 2 89 4.30 RB

De fyra ölen 2013-04-11

Det visade sig bli rätt stor spridning mellan kvällens öl och poängskillnaden mellan fyran och ettan blev riktigt stor. Det var inte många som tyckte S:t Bernardus Prior 8 var kvällens bästa öl. Inte heller den andra maltsötare ölen, dubbelbocken Ayinger Celebrator var bland de flestas favorit. Matchen stod helt enkelt mellan en lager och en stout från samma bryggare Mikkeller. Lite kul att längsta strået drogs av en lager och på 4.6% dessutom! Inte varje gång en lager vinner mot stouts och ales vid våra provningar och i synnerhet inte vanligt att en öl under 5% abv kammar hem förstaplatsen. Marginalen till tvåan blev tolv poäng. Vinnare för kvällen blev alltså den moderna lagern The American Dream. Stort ölgrattis till segern!

Sammanfattningsvis var det en lyckad och uppskattade provning även om temat och ölen inte var de lättaste att gissa sig till. Stort tack till provningshållare och deltagare.

Ölprovningen 2013-04-11

Nästa sammankomst är inget mindre än vårens första längre utflykt till den mycket intressanta och roliga SM i hembryggd öl! får inte missas av den som vill vara med där det händer. Vi ses lördag 27/4!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s