Provningsresultat

Resultat från SM-ölprovningen den 29 augusti 2013

Äntligen var höstsäsongen igång! Och vilken höst det kommer att bli med festivaler, provningar och spontana pubbesök på nyöppnade samt nysatsande lokala ölpubar. Två festivalresor är redan inplanerade. En till Stockholm Beer & Whisky Festival och en till SMÖF. Härligt. Nåväl nu åter till terminens första provning tillika Ölsällskapets inofficiella SM i öl.

Som vanligt avgörs tävlingen i tre olika klasser; bästa underjästa öl, bästa överjästa öl samt bästa nykomling (under perioden 2012-09-01-2013-08-31). För att få fram tre finalister i varje kategori nominerar medlemmarna sina favoriter i respektive klass. Max tre i varje kategori per person. Styrelsen gör sen en sammanställning av alla inkomna nomineringar och de tre öl med flest röster går till final (förutsatt att ölen finns att tillgå/fortfarande produceras). För att få tävla i SM behöver ölet ha sitt ursprung i Sverige d v s ha svenska bryggare eller bryggare bosatta och bryggande i Sverige. Efter diskussion kom vi fram till att svenska bryggare vars öl bryggs utanför gränserna även ska få vara med i tävlan.

Nog snackat, här kommer de tävlande ölen i respektive klass samt resultatet:

Underjästa

UNDERJÄSTA ÖL:

SB # Namn Glas nr Placering Poäng Omdöme
88728 Train Station Groundbreaker, 5,3% 1 1 82 4,06
1305 Nils Oscar God Lager, 5,3% 2 3 43 2,80
11687 Grebbestads Lunator, 7,9% 3 2 61 3,58

Kul att en lokalproducerad ofiltrerad dryck tog hem den underjästa klassen. Stort grattis till Train Station Brewery! Det blir tydligt att vi i ölsällskapet har en förkärlek för de mer humlestinna ölen. Vilket även visar sig i de tre finalisterna i nästa klass.

Överjästa

ÖVERJÄSTA ÖL:

SB # Namn Glas nr Placering Poäng Omdöme
89433 Hökarängen IPA, 7,0% 1 1 69 4,48
Privatimport Omnipollo Nebuchadnezzar, 8,5% 2 3 56 4,39
89629 Oppigårds Thurbo DIPA, 8,5% 3 2 61 4,35

Riktigt tight och jämt i den här klassen visade det sig. Inte helt förvånande kanske eftersom det är i den överjästa klassen som de flesta av medlemmarnas favoriter återfinns. Oppigårds Bryggeri har länge prenumererat på första platsen i den här kategorin men fick i år se sig knappt slagna av en storstadsöl. Ett varmt grattis till PangPang Brewery som gjort en ypperligt fin india pale ale (IPA) i deras Hökarängen!

Under året som gått har det dykt upp väldigt mycket ny öl från små nyöppnade svenska bryggerier. Riktigt kul tycker vi och det var många olika öl nominerade i klassen Nykomling i år. De tre som hade fått flest nomineringar var dock följande öl.

Nykomlingar

NYKOMLING:

SB # Namn Glas nr Placering Poäng Omdöme
88147  Slottskällans Vit, 5,6% 1 3 50 3,16
1443 Electric Nurse Pale Ale, 4,6% 2 2 56 3,57
88460 Poppels American Pale Ale, 5,4% 3 1 80 3,80

Även i den här klassen van en storstadsöl men inte från huvudstaden utan från den blomstrande ölstaden Göteborg. Bästa nya öl enligt Gambrinus medlemmar blev en american pale ale (APA) från Poppels Bryggeri. Hurra rop och stora gratulationer!

SM-ölen

Sammanfattningsvis kan vi säga att årets SM-provning höll en mycket hög klass och fick mycket uppskattning av de över 30 provningsdeltagarna. Det görs mycket gott öl i Sverige just nu så se till att beställa hem nya spännande drycker från Sveriges alla hörn!

Nästa provning är höstens första ordinarie provning och sker den 19 september i Lars N och Sören Cs regi. Vi ses då!

Skål.

En tanke på “Resultat från SM-ölprovningen den 29 augusti 2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s