Provningsresultat

Resultatet från ölprovningen den 24 oktober

I denna vecka 43 blir det ett välfyllt veckoslut för Ölsällskapet Gambrinus! Härligt med höst och alla ölhändelser. Först ut igår torsdag körde vi en ordinarie provning och den hölls som alltid i provningslokalen på Egilsgatan. Provningshållare och temakläckare till denna omgång hängde länge lite i luften men det blev tillslut som det var planerat från första början med styrelseledamöterna Hans N och Johan W som ciceroner. Eftersom det är mycket på g i Uppsala med omnejd och att vi dessutom har en emotsedd festivalresa nu på lördag till SMÖF så var deltagarantalet lite lägre än normalt med endast 18 ölhugade men vad gör det när det var en glad, förväntansfull och ölsugen skara.

Efter en lite kortare introduktion och några snabba meddelanden från styrelsen kunde de torrstrupade provningsdeltagarna så äntligen få sina fyra öl för kvällen.

Det första man la märke till när man fick syn på de ölfyllda glasen var att de fyra ölen inte skilde sig alltför mycket åt i färg. Alla hade en ljus aningen dimmig ljusare bärnstens-/gyllene färg. Kanske en lager provning för en gångs skull och i vart fall ingen mörk höstig stout-test som det hade gissats på inför provningen.

Ölprovningsglasen

Men om färgen antydde att det kunde vara någon typ av ljusare tema stod det rätt snabbt klart att det inte var några vanliga lagerbärs eftersom det snabbt spred sig en fin humlestinn arom upp från glasen. Många började nu snacka humleöl och modern lager kanske kunde vara något även om de flesta verkade vara mer inne på ale-spåret. När ölen väl började smakas på stod det rätt klart att det handlade om lite mer besk humlestinn ale. Klassiska provningsteman som ölstil, bryggerier, länder började höras diskuteras av provningsdeltagarna.

Efter en smidig röstning genom handuppräckning var det så dags att avslöja/gissa på temat för kvällen. Det visade sig vara rätt lätt att komma fram till att det rörde sig om ett gäng india pale ales (IPAs) men temat var mer nyanserat än så. Efter ett par gissningar hamnade vi på en geografisk inriktning och närmare bestämt i USA, men även amerikansk IPA visade sig vara för ospecifikt. Vi begränsade oss ytterligare till amerikansk västkust IPA vilket började närma sig kvällens tema betydligt. Efter tips om att det var öl från en specifik stad kunde tillslut den röda tråden nålas till San Diego India Pale Ales. Spännande och kul eftersom många av världens bästa IPAs sägs komma just därifrån.

TEMA: San Diego India Pale Ales

SB # Namn Glas Placering Poäng Omdöme Ratebeer
88704 Coronado Islander India Pale Ale, 7.0% 1 3 47 4.72 RB
Privat Port Brewing Mongo India Pale Ale, 8.5% 2 1 57 4.78 RB
11022 Ballast Point Sculpin India Pale Ale, 7.0% 3 2 53 4.78 RB
88227     Mission India Pale Ale, 6.8% 4 4 23 4.17 RB

Vinnare bland dessa fyra rikt humlade beska brygder blev alltså Mongo India Pale Ale från Port Brewing. Undrar om det beror på att den var den kraftigaste av de fyra och mer är en dubbel-IPA. Hur som helst ett varmt grattis säger vi och tack för en riktigt god brygd!

Ölen 2013-10-24

Inte helt förvånande blev det höga omdömen för dessa fyra öl. Rekord för föreningen faktiskt. Det är sällan öl snittar över 4.5 i omdöme och första gången någonsin som tre öl i samma provning har ett omdöme över 4.7 och att ha en provningens minst goda öl på 4.17 säger inte lite. En riktigt riktigt bra provning med väldigt goda och uppskattade öl. Som sagt inte helt oväntat eftersom det är känt sen tidigare provningar att många av föreningens medlemmar för tillfället är hopheads :-).

Vi tackar Hans och Johan för en väl genomförd provning!

Som nämnts tidigare ses vi härnäst redan på lördag 26 oktober för bussresan till den fantastiska lilla festivalen i Dalarna: SMÖF!

Nästa ordinarie provning äger rum 14 november.

Vi ses och hörs.
Cheers!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s