Provningsresultat

Resultatet från ölprovningen den 14 november

Äntligen en ölprovning igen, höstens sista ordinarie för att vara exakt. Skönt att mörkret och vintern äntligen kommer så att vi kan dra fram alla de där härligt tunga och mörka ölen. Nog om årstiden och åter till torsdagens provning.  Som alltid arrangerades provningen i lokalen på Egilsgatan. Organisatörer tillika provningshållare och tema-ansvariga till kvällens aktiviteter var sjuksyrrorna Ann K och Staffan H. Förutom dessa två hade ytterligare 25 öltörstande huvuden hittat ner till lokalen. Som vanligt var stämningen hög och förväntansfull.

Styrelsen gjorde några korta uttalanden inför stundande julölsprovning och informerade närvarande medlemmar om upplägg men även lite tips på andra ölaktiviteter i november samt responsen på SM-diplomutdelningen. En par minuter efter sju så kunde då äntligen kvällens provningsdeltagare greppa sina fyra glas öl och komma igång med provandet.

Direkt vid första blicken på kvällens öl kunde ett specifikt stiltema uteslutas då de fyra hade rätt olika utseenden. Den första ölen var klar och ljust gyllene medan den andra ölen var betydligt mörkare och gick mer i dimmigt brunt. Öl nummer tre gick åter tillbaka till det mer klara gyllene om än något mörkar i sin ton än glas ett. Ölen i det sista glaset, nummer fyra, var svart som natten. Några första diffusa idéer som landtema, ”olika stilar”-tema flög genom rummet och det innan provningsdeltagarna ens hade hunnit sätta sig ner och sippa.

Kvällens glas

Men eftersom det inte gick att säga så mycket genom att bara titta på ölen blev det till att smaka och dofta för det är ju därför vi va där. Doftintrycken från ölen backade upp teorin om olika stilar. Alla hade distinkta och rätt stiltypiska dofter. Glas ett hade en spannmålston och lätt mineralisk touch vilket avslöjade att det nog rörde sig om en lageröl. Glas nummer två hade en betydligt mer kraftfull arom av tropisk frukt, citrus och lite kattpiss. Klassiska IPA-dofter med andra ord. Öl tre hade en sötare lite estrig ton med inslag av banan vilket förde tankarna till något Belgien-influerat. Tillsammans med färgen låg en belgisk trippel inte alltför långt borta på gissningsskalan. Sista ölen i kvällens uppställning gav inga överraskande doftsensationer med avseende på färgen. Lite rostade och chokladiga doftmolekyler letade sig upp från den ölen. Någon typ av porter/stout var nog den allmänna uppfattningen att det skvimpade runt i glas nummer fyra.

Ölprovning 2013-11-14Efter en stunds smackande och smakande kunde nog de flesta enas om att det i den här provningen rörde sig om fyra helt olika öl och i de stilar som dofterna hintat om. En lager, en india pale ale, en belgoinfluerad ljus stark bryggd a la trippel och en chokladigare len stout. Men vad var temat? Inte helt lätt att hitta en röd tråd här inte. Innan temat och ölen skulle avslöjas drog vi igenom röstandet. Efter lite klassiskt handuppräckningsstrul var både poäng och omdömen utdelade. Visade sig bli en jordskredsseger för glas nummer två. Inte helt förvånande med tanke på föreningens förkärlek för de humlestinna ölen. Hopplöst sist kom inte helt otippat lagerölen och mitten platserna blev en rätt tight kamp där glas nummer två, trippeln, drog det längsta strået.

Åter till kvällens tema och öl. Många gissningar flög runt borden. Mycket geografiska och bryggeriteman föreslogs men efter en stund avslöjade Ann och Staffan att det varken var ett bryggeri eller geografiskt förankrat tema inte heller stilkopplat. Hm??. Inte lätt där å vi började helt enkelt att dra igenom ölen för att på så viss få en hint om tema. Ingen kunde på rak arm säga vad det var för öl heller. Visade sig inte vara de lättaste så det blev att provningsledarna fick avslöja det mesta även om det gick att komma på någon öl efter lite hjälp. Vad gäller temat knäcktes den nöten efter att andra ölen hade avslöjats; DJUR. Spännande men mycket svårt tema att ta så där rakt upp och ner.

TEMA: Djur

SB # Namn Glas Placering Poäng Omdöme Ratebeer
89962 Red Horse Extra Strong, 7.0% 1 4 35 2.93 RB
89427 Ugly Duck Simcoe & Chinook IPA, 5.9% 2 1 102 4.67 RB
11827 Victory Golden Monkey, 9.5% 3 2 69 4.04 RB
89378     Lion Stout, 7.5% 4 3 64 3.81 RB

Kul med ett så geografiskt spritt startfält. Det är ju inte alltför ofta man får chansen att prova öl från så olika områden.

De fyra tävlande ölen

Intressant spridning bland ölen och väldigt stort spann från botten till toppen. Man kan verkligen snacka om utklassning. Vinnare bland dessa fyra rätt spretiga öl blev inte helt chockerande den med mest beska, alltså Ugly Duck Simcoe & Chinook IPA från danska Ugly Duck Brewing. Ett rungande hurra för er och ölen! Lite av ett under och förvåning måste jag säga att för en gångs skull segrar den ölen med klart lägst alkoholhalt. Kul!

Vi tackar Ann och Staffan varmt för en spännande och kul provning!

Som nämnts tidigare ses vi härnäst på den omåttligt populära julölsprovningen lördagen 7 december, där vi ska kora Sveriges bästa julöl 2013!

Nästa ordinarie provning äger rum först nästa år och exakta datum spikas någon gång i början av januari.

Vi ses och hörs.
Skål!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s