Provningsresultat

Resultatet från julölsprovningen den 7 december

Äntligen! Så var det då slutligen klart vilket som är Sveriges bästa julöl/vinteröl efter en mycket tuff provning!

Årets upplägg har varit lite annorlunda än tidigare år eftersom det idag finns så mycket fler svenska jul-/vinteröl nu än för bara ett år sedan. I år kan man via Systembolaget införskaffa sig hela 70 olika! Denna extrema ökning av utbudet får helt klart tillskrivas den stora ölbom som råder i Sverige eller rättare sagt över större delen av världen. Nya mikrobryggerier poppar upp i en stadig ström och genom den utökade distributionen av lokalt producerade produkter som Systembolaget numera tillhandahåller har det delvis blivit både enklare för bryggerierna att nå ut över hela landet samt för oss konsumenter, som numera lätt kan beställa hem en flaska från en intressant ölmakare oberoende av vilket hörn av landet denne håller till i. Hur som helst nu tillbaka till årets upplägg. Eftersom det är smått omöjligt för 60 personer att i blindo testa sig igenom hela 70 öl på ett par få timmar har årets julprovning föregåtts av två kvalprovningar.

Kvalprovningsuppställning

Kvalprovningarna har utförts av Ölsällskapet Gambrinus styrelse och har gått till på ungefär samma sätt som den slutgiltiga provningen. D v s helt blint och utan att veta vilka öl som provas förrän all röstning är avslutad. I den första kvalprovningen testades 36 öl igenom och de femton bästa kvalificerade sig. I den andra kvalomgången testades tio svenska jul-/vinteröl, som släpptes den 2 december, på liknande vis. Av dessa tio valdes ytterligare två ut. Utöver dessa sjutton öl var de femton främsta från 2012 års provning, och som gick att få tag på även i år, direktkvalificerade. För att förtydliga kan vi säga att de femton direktkvalificerade alltså inte gick igenom någon kvalprovning. Men detta blir ju bara 61 öl säger du som är med och räknar. Jo det är sant. De nio som har fallit bort har gjort det genom en eller annan anledning. T ex kan det vara en öl som släpptes förra året eller tidigare och alltså är en lagrad vintage-öl vilken redan har varit med och testats en gång i julölsprovningssammanhang. Det kan även röra sig om öl gjord i allt för liten mängd och för exklusivt. En tredje anledning är att vissa öl aldrig ville dyka upp på grund av sega och sena leveranser. Om det är Systembolagets eller bryggeriets fel säger vi inget om. Vi har m a o försökt att göra det så rättvist som möjligt och i möjligaste mån givit alla en chans. Puh, långt blev det men nu har ni den fullständiga urvalsprocessen med lite kommentarer. Detta torde vara det mest omfattande jul-/vinterölstestet i Sverige som dessutom sker blint och där slutröstningen sker av så många som 60 personer.

Julölstestare 2013

Nu åter till själva provningen! Efter en ganska lång men lyckad och uppskattad eftermiddag hos O’Connor’s, Uppsala kunde årets bästa svenska julöl enligt de 55 provningsbesökarna till slut koras. Vinnare blev i år igen en inte alltför klassiskt kryddad julöl utan en svart värmande lite mer kraftigare vinterölsvariant i form av en imperial porter från samma bryggare som faktiskt även lyckats kapa hem vinsten två av de senaste tre åren. Nämligen ölbryggare Stefan Gustavsson med en öl i Mohawk-serien som även är ett sammarbete med dryckesimportören Wicked Wine. Vinnare med elva poängs marginal blev alltså Mohawk Blizzard Imperial Porter, 9.7%. Stort grattis! Visst vinnarölets svenskhet kan diskuteras eftersom det även kan ses som ett belgiskt öl då det bryggs på De Proef Brouwerij för Mohawks räkning men vi har i Gambrinus tagit beslutet att låta öl som denna deltaga eftersom det är ett svenskt märke och en öl som skapats av svenskar för Sverige. Andraplatsen kneps av Dugges med Christmas Idjit! och bronspengen gick till Sigtuna Brygghus och deras Midvinterblot. Noterbart är att det är mörka starka värmande öl i stilen porter/stout som går hem hos Gambrinusmedlemmarna när det kommer till vinteröl vilket visar sig i att alla tre öl på prispallen är just sådana.

Julölsflaskor 2013

Här kommer så listan från provningen med placering och poäng (en komplimenterande lista på de öl som testats men inte kvalade in hittas lite ytterligare lite längre ner):

Plats

Öl

ABV

GLAS

Totalpoäng

1

Mohawk Blizzard Imperial Porter

9,7

32

306

2

Dugges Christmas Idjit!

9,5

27

295

3

Sigtuna Midvinterblot

8,0

29

276

4

Nils Oscar Vinter Edition

8,6

21

208

5

Eskilstuna Ölkultur Vinter Ale

5,4

28

179

6

Gråskägg

5,8

15

175

7

Nynäshamns Ångbryggeri Valsviken Vinterporter 2013

9,1

11

158

8

Rudolf

7,0

23

112

9

Dugges Jullager

6,0

10

99

10

Gotlands Sleepy Bulldog Winter Ale

6,2

3

97

11

Kallholmen Levande Julöl

5,9

9

87

12

Electric Nurse Christmas Ale

4,4

7

76

13

Nynäshamns Mysingen Midvinterbrygd

6,0

20

75

14

Eriksberg Julöl

5,6

18

69

15

Tomte

6,4

22

67

16

Ocean Julöl

5,8

24

66

17

S:t Eriks Julale Eko

5,4

12

65

17

Jämtlands Julöl

6,5

31

65

19

Jädraöl Julmys

4,6

13

59

20

Beerbliotek Christmas Night Spiced Porter

7,7

14

54

20

Brutal Brewing Hale to Winter

6,8

17

54

22

Mariestads Julebrygd

5,8

8

49

23

Oppigårds Winter Ale

5,3

4

43

24

Falcon Julöl

5,2

6

37

25

Grebbestad Julöl

5,2

19

35

25

Charlis Snöfall

5,3

25

35

27

Electric Nurse Underbar Jul

4,2

1

27

28

Bryggmästarens Vinterbrygd

5,3

26

26

29

Dugges Juldricka

4,0

30

23

30

Snön Faller

5,2

16

21

31

Byaregårdens Jul

5,0

2

19

32

Gotlands Wisby Julbrygd

6,0

5

13

En diger intressant lista och nu för er som är intresserade av vilka övriga öl som testades men dessvärre inte kvalade in till årets slutgiltiga test (utan någon specifik ordning). Om du har ytterligare undringar om listan nedan är det bara till att fråga någon i styrelsen så kan vi säkert gå djupare in på placeringar och kommentarer.

Vinternattens Ljus
Deer Beer Christmas Ale
Helsingborgs Vinter
Sigtuna Christmas ScottishKvalprovningsflaskor del 1
Brutal Brewing Pistonhead Christmas Carol
Three Hearts Julöl
Sigtuna Winter IPA Organic
Spendrups Julbrygd (burk)
Nils Oscar Kalasjulöl
Zeunerts Julöl
Falcons Julmumma
Kungälvs julöl
Ysta julöl
Slottskällan Winter Eko
S:t Eriks M.Dahlgren Julporter
Qvänum Vinter
Ahle julöl
Slottskällan Nisse
Klackabackens Julöl
Sofiero Julöl (burk)
Pripps Julöl (burk)
Olly Olly Oxen
Åre Christmas Ale
Södra Xmas Brown Ale
Julskägg
Södra Skinköl Jul
Hernö Hantverksöl Brown Ale Winter Edition
Helsinge Julöl
Gathenhielm Julbrygd

Ett par rejäla listor och säkert mycket intressant läsning nu inför stundande högtid. Tack till alla som hjälpte till med allt inför denna stora och mycket uppskattade provning. Nu var alltså årets topplista över svenska jul-/vinteröl 2013 publicerad och färdigställd och Ölsällskapet Gambrinus tackar därmed så mycket för sig för 2013.

GOD JULÖL OCH GOTT NYTT ÖLÅR!

Vi ses igen i början av nästa år!

Annonser

En tanke på “Resultatet från julölsprovningen den 7 december

  1. Tack Johan!! Du beskriver provningen på en roligt men på ett seriöst sätt, man blir riktigt sugen på att fortsätta att testa de andra ölen. God Jul, KOMPIS. Janne K

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s