Provningsresultat

Resultatet från ölprovningen den 30 januari

Årets första provning har genomförts. Detta startskott på Gambrinus-året skedde under gårdagskvällen. Denna gång hade 26 öldrickare anmält sig och infunnit sig i Egilsgatans samlingslokal. Stämningen var som alltid på topp och törsten rätt stor efter ett drygt halvtimmeslångt årsmöte. Men den som väntar på något gott får sig alltid en öl hos Gambrinus. (Ett oklassiskt Gambrinus-ordspråk.)

Kvällens fyra öl gick i liknande mörkbrun/svart färg och varierade en aning i dimmighet. Det fanns vissa svaga nyanser från mörkt rödbrunt till rent nattsvart. Det första glaset var lite ljusare och grumligare och det tredje glaset var det klart svartaste och med det brunaste skummet. Alla ölen verkar ha ett ok skum även om glas tre hade klart finare och tätare skum än övrig.  Utifrån färgen kunde man ana sig till att det rörde sig om stouts/porters av något slag. Men man kan ju inte bara titta på ölen, den behöver ju smakas och doftas också. Så raskt vidare med det.

Kvällens öl 30/1

Även efter en första provsmakning gav det indikationer på att det hela rörde sig om stouts/porters. En del av ölen kändes lite eldiga vilket fick tankarna att vandra mot imperial-nivå men långt ifrån alla var inne på det spåret. Ölen var även lite gröna d v s de kändes inte helt klara och hade vissa tendenser till lite felsmaker vilket fick tankarna att gå till mindre bryggerier som och i synnerhet svenska sådana.

ResultattavlanEfter rösträkning och omdömessättning via handuppräckning visade sig det bli en historisk provning genom att två öl hamnade på exakt samma poäng med exakt samma antal röstande på alla fyra poängnivåer så det blev helt enkelt omdömet som fick avgöra kvällens provning. Första gången i Gambrinus historia. Stort!
Efter resultatet var klart var det dags att avslöja kvällens öl och tema. Gissningar gjordes bland annat på lite olika geografiska områden och det var rätt klart att det rörde sig om stouts/porters dock inga imperials. Det visade sig vara en geografisk begränsning och den var som många gissade på Sveriges gräns. Vidare var även aningen om mikrobryggd öl en korrekt gissning. Kvällens tema var helt enkelt svensk mikro stout/porter. Fyra helt mörka öl från små svenska bryggerier helt enkelt.

TEMA: Svenska Mikro-stouts/porters

SB # Namn Glas Placering Poäng Omdöme Ratebeer
88957  Kullamannens mörka porter, 5.2% 1 4 37 2.65 RB
11348 Slottskällans Svart, 5.5% 2 3 51 3.42 RB
89466   Nausta Stout, 6.5% 3 2 86 4.23 RB
88703     Brygghus 19 My Balalaika, 10.1% 4 1 86 4.31 RB

Kvällens tävlande öl 30/1

Det visade alltså bli historiskt jämnt mellan de två i toppen. Omdömesbetyget fick avgöra och vinnare ikväll blev tillslut Brygghus 19 och deras My Balalaika som fick aningens högre omdöme och lockade med sina mer sötare inslag. Kul grej med den ölen är ju kängan till Putin. Stora ölgratulationer till Brygghus 19 för segern!

Stort tack till Sören C och Lasse N för en intressant provning där vi fick bredda vårt smakförråd med lite nya svenska namn plus återstifta kontakten med en gammal Uppsalaklassiker.

Nästa ordinarie provning dröjer inte alltför länge. Den kommer att äga rum den 27:a februari men innan dess missar ni väl inte att det är Belgoträffen redan nu på lördag den 1:a februari här på hemmaplan i Uppsala. Vi ses självklart där!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s