Provningsresultat

Resultatet från ölprovningen den 27 februari

Ölsällskapet Gambrinus andra ordinarie provning för året gick av stapeln under torsdagskvällen. Denna gång var hela 33 törstiga ölentusiaster närvarande i provningslokalen på Egilsgatan. Som vanligt var förväntningarna, sorlet och stämningen gemytlig och uppsluppen. Efter ett par minuters väntan öppnades luckorna in till köket och de törstande medlemmarna kunde greppa sina fyra glas med öl och sätta igång provandet.

Kvällens fyra öl gick i någorlunda liknande grundfärg. Alla hade någon nyanstyp av bärnsten. Från klar ljus nästan gyllene till mörk dimmig kopparaktig bärnstensfärg. Som sagt gick de olika ölen från att vara riktigt grumlig till att vara kristallklar. Inget svart eller klart gult så med andra ord kunde närvaron av någon typ av stout/porter eller lättare industrilager direkt uteslutas. Tematankar började redan snurra hos många av provningsdeltagarna runt någon typ av ”lättare” ale och detta bara genom att titta på kvällens bärs.

Ölen 2014-02-27

En första doftrunda avslöjade att det definitivt rörde sig om lite mer humlestinna drycker. Utrop om citrus, india pale ale, USA, England hördes i lokalen. Idéerna från aromaupplevelsen cementerades ytterligare när väl den första provsmakningsrundan inleddes där mycket beska, citrusfruktighet och till viss del kåda var dominerande. Det började nu utkristallisera sig någon typ av stiltema bland förslagen hos många av deltagarna. Utseende, doft och smak gav en hyfsat glasklar hint om att kvällens öl var i kategorin humlerik ale d v s india pale ale eller IPA som det allt som oftast förkortas. Så långt var de flesta överens. Utöver detta började åsikterna om vilken slags IPA och varifrån den kom diskuteras runt borden och detta med en allt högre ljudvolym. Vilket gav en hint om att det rörde sig om lite starkare öl. DIPA kom på tal. Annars, inte helt förvånande, var de mer specifika temaidéerna mest i linje med de gamla vanliga tankarna om specifika bryggerier eller bestämd geografisk spridning.

Efter en förhållandevis smidig rösträkning och omdömessättning genom handuppräckning var det så dags att avslöja kvällens öl och tema. Temat kunde rätt snabbt tvingas in i den anade IPA-fåran. Efter en stunds gissningar och geografiska krabbgång kom vi fram till att det rörde sig om svensk humlejuice. Svensk mikrobryggd dubbel (imperial) india pale ale för att vara exakt. Kvällens tema visade sig helt enkelt vara en kombination av land och öltyp. De fyra ölen var alltså av typen Svensk DIPA.

TEMA: Svensk Mikrobryggd DIPA

SB # Namn Glas Placering Poäng Omdöme Ratebeer
89954  Slottskällans Dubbel-IPA, 8.0% 1 3 70 3.76 RB
89921  Motala Skepparpinan Dubbel IPA, 6.8% 2 4 51 3.48 RB
1616   Electric Nurse DIPA, 8.0% 3 2 104 4.42 RB
89629     Oppigårds Thurbo Double IPA, 8.5% 4 1 105 4.45 RB

De deltagande ölen 2014-02-27

Det visade sig bli extremt jämnt mellan de två bästa ölen. Glas ett och två föll rätt snabbt bort i kampen om topplaceringen. Öl två hade en artificiell bärfruktig arom och halvskum ofärdig känsla vilket medförde att ölen hamnade på fjärde plats och öl ett hade en extrem partikelrikedom och käftsmällsbeska vilket medförde att den inte heller orkade upp till kampen om förstaplatsen och placerade sig på tredje plats. Kampen stod alltså mellan glas tre och fyra. Det visade sig att det endast skulle skilja en poäng mellan ettan och tvån. Öl tre var betydligt maltigare och större i kroppen en den klara och ljusaste fyran. Tillslut kammade dock glas fyra hem vinsten med sin perfekta balans och fina fräscha fruktighet även om den var lite klent kolsyrad. Inte helt oväntat visade sig glas fyra vara från ett av Ölsällskapets absoluta svenska mikrobryggerifavoriter Oppigårds Bryggeri och ölen var deras Thurbo Double IPA! Stort grattis till segern och tack för en riktigt fin svensk DIPA.

Stort tack till Bo L och Björn E för en som alltid överraskande, god och intressant ölprovning där det återigen bevisades att många av medlemmarna fortfarande är väldigt välinställda till just india pale ale:er.

Nästa ordinarie provning dröjer till slutet av mars. Närmare bestämt den torsdagen den 27:e. Fram till dess finns mycket att hitta på om man är sugen på öl. T ex den fina festivalen Linköping Beer Expo, öppningen av Mikkeller Bar Sthlm, ölroliga irländska S:t Patrick’s Day eller varför inte gå på en lokalt hållen Beer Maker’s Dinner med eminenta De Struise O’Connor’s.

Vi ses i ölvimlet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s