Provningsresultat

Resultatet från ölprovningen den 27 mars

Årets tredje ordinarie ölprovning för Ölsällskapet Gambrinus genomfördes under mars månads sista torsdagskväll. Denna gång var det 24 ölfrälsta på plats vid Egilsgatan. Som alltid var försnacket och den allmänna stämningen på topp. Efter en kort väntan kunde luckorna för upphällningsbänken öppnas och alla törstande gäster kunde plocka upp sina glas med ölbrygd och sätta igång provandet.

Kvällens fyra öl gick i två färger skulle man kunna säga. Två i ljusare gult, gyllene och två i lite mer mörkare bärnstensliknande, kopparfärg. Inte helt lätt att ge sig på en gissning redan på det här stadiet. Vissa typer kunde dock uteslutas kvickt så som stout/porter eller färgade fruktöl.

Glasen vid ölprovningen 27/2 -14

En första doftrunda avslöjade inte heller några större hemligheter. De flesta kändes lite tunnare i aromen och ett par underjästa öl kunde nog identifieras.

Rösträkningen och omdömessättningen flöt på och efter att alla siffror var på plats var det hög tid att gå igenom kvällens öl och tema. Efter en stunds gissningar kom kvällens provare fram till att det rörde sig om ett landstema. Ölen kom från ett land runt Medelhavet. Nämligen Italien.

TEMA: Italien

SB # Namn Glas Placering Poäng Omdöme Ratebeer
 89786  Menabrea Birra Bionda, 4.8% 1 4 30 2.67 RB
 89787  Menabrea Birra Ambrata, 5.0% 2 3 48 2.88 RB
 88489   Midòna – Bionda Doppio Malto, 6.5% 3 1 88 3.92 RB
 88855     Volpina – Rossa Doppio Malto, 6.5% 4 2 74 3.63 RB

De tävlande ölen 27/3 -14

Det blev ingen jättejämn kamp utan det var de två överjästa ölen som hamnade i topp och de två underjästa i botten. Sist kom den lättaste ljusa lagerna och vinnarölet blev den lite starkare ljusare italienska hemmafrun från 1930-talet: Midòna. Stort grattis till Birra Amarcord för vinsten!

Stort tack till Johan S, Lisbeth B och Mikael S för en väl genomförd och intressant geografisk ölprovning.

Nästa ordinarie provning dröjer ända till slutet av maj. Närmare bestämt den torsdagen den 22:e. Fram till dess finns dock mycket att hitta på om man är sugen på öl. T ex SM i Hembryggd öl den 5 april och inte att glömma vår egna genomgång av årets svenska påsköl på den årliga och mycket populära påskölsprovningen lördagen den 12 april!

Vi ses i ölvimlet och må god öl flöda i ditt glas!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s