Provningsresultat

Resultatet från påskölsprovningen den 12:e april

Påsken är oss i hasorna och det är bara dagar innan påskkärringar och äggorgier fyller de vakna timmarna. Som vanligt i dessa påsktider har Ölsällskapet Gambrinus efter en lyckad eftermiddag hos vännerna på O’Connor’s, Uppsala kunnat utse den bästa svenska påskölen år 2014. I år lyckades vi skrapa ihop hela 21 stycken svenska påsköl. Varav alla är tillgängliga över hela landet via Systembolaget. Ölen testas som vanligt helt blint och all röstning sker innan ölen avslöjas. I år var det hela 57 provningsdeltagare som hade den tuffa uppgiften att kora den godaste påskölen.

Påskölsprovningen - Tomma glas

Det skulle visa sig bli mycket jämt i toppen med bara två ynka poängs skillnad mellan vinnarölet och tvåan. Vinnaren blev i år något oväntad om man tittar på förhandstipsen. I försnacket handlade det mycket om vad som funkat tidigare år och eftersom många av föreningens medlemmar verkar ha en svaghet för de riktigt humlestinna och/eller de riktigt mörka starkare ölen gick de flesta förhandstipsen på någon öl mer åt det hållet. Årets vinnare blev alltså någonting lite annat. Visst den hade en markerad beska och humlighet men inte så att det tog överhanden, likaså låg den endast på 5.5% vilket också får ses som lite ovanligt lagom. En ren trevlig och lätt fruktig öl som föll de flesta i smaken skulle man kunna sammanfatta vinnaren. Nog snackat årets bästa påsköl heter S:t Eriks Påskale! Ett fantastiskt stort påskgrattis till titeln!

I övrigt kan nämnas att tvåan (endast två poäng efter S:t Eriks Påskale) även den var lite av en Påskölsprovningen - Öluppställningenöverraskning stilmässigt. Nämligen en underjäst öl (lager), en klass som sällan brukar dra in en massa prispallsplatser även om just denna verkar falla många på läppen. Den kom till exempel tre redan förra året. Nåväl årets tvåa blev Dugges Påsklager! Stort grattis även där. Men det är inte slut där för Dugges för även tredjeplatsen kammade de hem genom deras Easter Brown Ale! Dubbelgrattis!

Generellt kan man säga att de totalt 21 provade påskölen höll en rätt jämn klass även om det fanns några som skulle behöva finslipa recepten något. Toppen låg rätt mycket högre poängmässigt än övriga och bara Topp-fem-ölen nådde över 200 poäng. Poängmässigt var det ett större hopp mellan femman och sexan och ett liknande hopp mellan tian och elvan.  Nog med svammel här kommer en bild på ölen från plats 21 till 1 (vänster till höger) samt hela resultatlistan från årets provning:

Påskölsprovningen - Resultatordningen

Placering Namn Glas Poäng
1 S:t Eriks Påskale, 5.5% 6 302
2 Dugges Påsklager, 6.0% 1 300
3 Dugges Easter Brown Ale, 7.0% 14 246
4 Mohawk Black IPA – Oxymoron Easter Edition, 7.5% 20 218
5 Södra F*cking Love Bunnies, 8.0%  8 217
6 Wisby Påsköl, 6.0%  4 189
7 Adelsö Chicken Race, 5.4%  5 185
8 Oppigårds Easter Ale, 5.3% 17 167
9 Train Station The Hoppy Bunny, 4.5% 19 160
9 Dugges Påsköl, 5.0%  9 160
11 Ryentorps Påskbrygd, 5.4%  7 136
12 Electric Nurse Easter Porter, 4.2%  13 134
13 S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl 5.3% 18 123
14 Dalarado Cockadoodledoo, 4.7%  16 109
15 Nils Oscar Kalaspåsköl, 5.6%  15 108
16 Three Hearts Påskebrygd, 6.0% 21 88
17 Nynäshamn Pumpviken Påsköl, 5.8% 12 85
18 Mariestads Påsköl, 5.8%  2 76
19 Jämtlands Påskebrygd, 4.5% 11 71
20 Byaregårdens Påsk, 5.0% 3 36
21 Borås Bryggeri Tupp, 5.2% 10 20

Påskölsprovningen - glasen påfyllda 2014Några av de bryggerier som vanligtvis brukar hamna högt upp i listorna och gillas av många gjorde i år ett överraskande svagt resultat. Till exempel kom Nynäshamns Ångbryggeri och Jämtlands Bryggeri på den undre halvan. Detta och vinnartrion var några av de många ölrelaterade ämnen som diskuterades flitigt runt borden efter att resultatet tillkännagivits. Hur som helst är det en väldigt komplett påskölslista och den borde vara högintressant läsning nu inför helgens stundande påskfirande. Det är bara att hoppas att de bästa ölen finns kvar på hyllorna för er som inte har hunnit införskaffa edra maltdrycker till påskbordet än.

Som vanligt skickar vi också ut ett stort tack till styrelsen och alla andra som hjälpte till med denna mycket uppskattade provning och ännu en gång ett särskilt stort tack till O’Connor’s för riktigt bra atmosfär, personal och god mat.

GLAD PÅSK!

Vi ses igen den 22:a maj för ännu en ordinarie ölprovning i storslagen stil :-).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s