Provningsresultat

Resultatet från ölprovningen den 22 maj

Årets fjärde och sista ordinarie ölprovning för terminen gick av stapeln i torsdags. Denna gång hade hela 34 öltrånande strupar dykt upp i lokalen på Egilsgatan plus en ansvarig strupe som bara var med som åskådare. Kul att så många dök upp till den sista provningen innan sommaren. Som alltid när vi är lite fler närvarande var ljudvolymen lite högre än vanligt även innan ölintaget. Mycket uppdateringar av ölbravader, lite försnack och även lite info om avslutningen som sker om två veckor. Stämningen var som alltid på topp. Efter ett par minuters väntan öppnades luckorna till ölen och de närvarande började förse sig med varsina fyra glas. Provandet var igång!

Kvällens fyra öl gick i nästan identisk färg skulle man kunna säga. Bara en av de fyra som med lite god vilja urskilde sig som lite mörkare gyllene på gränsen till bärnsten. De övriga gick i halvmörkt gyllene. Inte helt lätt att ge sig på en gissning redan nu annat än utesluta en rad vissa öltyper. Kanske kunde det vara ett färgtema, guldöl.

Provning 2014-05-22 iii

En första runda med näsan avslöjade en väl tilltagen humlighet och rik fruktighet åt det tropiska hållet. Visst det lite mörkare gyllene glaset hade en något sötare i vissas mening mer åldrad arom, snudd på kartong. Ok, humlebärs kunde nu de flesta sluta sig till att det rörde sig om. Provning 2014-05-22 vAlla kändes rätt doftrika och snarlika i aromen och den rikare bouqueten avslöjade att det nog rörde sig om humlerika överjästa bira. Smakupplevelsen cementerade misstankarna om humlegenerösa öl av aletyp. Beskan var markerad i alla ölen men allra tydligaste i glas tre och fyra. Efter ett par sippar på alla öl kändes de väldigt snarlika enligt många av de närvarande. Det gällde att köra på första intrycket. Glas tre hade den största fruktigheten medan glas fyra den största maltigheten och de två första var lite lättare med glas ett som den lite tunnare av de två.

Provning 2014-05-22 viiiRösträkningen och omdömessättningen flöt på exemplariskt och helt otroligt helt felfritt även om händer flög i luften lite hit och dit och tveksamheter i vem som tyckte vad förekom. Även ett kortare avbrott mitt i räkningen där en tripp till Österrike med buss föreslogs. På det hela taget en stimmig och högljud men underhållande röstning som i sin tur talade för lite mer potenta öl i glasen. När väl alla nuffror var nedskrivna och glas tre korats som vinnare och massan insett att de varit med om något bra, eftersom omdömesmedelvärdet hamnade högt med inget av glasen liggandes under fyrapoängsspärren, kunde gissningarna på tema börja. Lite allmänna skurar på rätt breda teman så som öltyp, land och innehåll ropades ut. Rätt snart visade det sig att vara ett begränsat geografiskt område som ölen härstammade ifrån. Efter lite vilda gissningar hamnade vi så specifikt som på Kalifornien, USA. Även detta visade sig vara för brett. Under temaspikandet droppades en av de rätta ölen vilket gjorde att några gissade på ett bryggeri-specifikt tema vilket visade sig vara alldeles riktigt. Kvällens tema var inget mindre en det expanderande amerikanska bryggeriet Lagunitas Brewing Company.

TEMA: Lagunitas Brewing Company

SB # Namn Glas Placering Poäng Omdöme Ratebeer
 1697  Lagunitas New Dogtown Pale Ale, 5.9% 1 3 61 4.24 RB
 89607 Lagunitas India Pale Ale (IPA), 6.2% 2 4 58 4.15 RB
 11691 Lagunitas Sucks, 7.9% 3 1 122 4.65 RB
 11911 Lagunitas Maximus, 8.2% 4 2 89 4.39 RB

 

Provning 2014-05-22 ixRätt tydligt resultat med ganska stora skillnader i poängen. De starkare ölen föredras före de svagare.  Sen den med mest och kraftigast humlesmäll och fruktighet vinner vilket i detta fall är den fina  Lagunitas Sucks. Gratulerar och vi tycker i alla fall att ölen inte suger! I övrigt är det lite kul att pale ale straffar india pale ale även om det rör sig om den nedre halvan och om enstaka poäng.
Som sagt beska humlebomber är det som gäller. I alla fall om Ölsällskapet Gambrinus överrepresenterade hoper hop-heads beslutar. Stilens popularitet bland medlemmarna ser man även på de höga omdömena som gavs. Inte en öl under betyget 4 (4=gott). Brukar sällan hända att alla fyra ligger över. Det var allt för denna gång.

Stort tack till provningshållarna Björn E och Sven C för den välgenomförda och det mycket uppskattade amerikanska humlefrosseriet.

Nästa ordinarie provning dröjer ända till i höst, 18 september för att vara exakt, och föregås av en säsongsavslutning hos Nya Carnegiebryggeriet den 7 juni och SM-provningen i öl den 28 augusti. (Glöm nu inte kära medlemmar att tänka ut och nominera öl till SM).

Vi ses i hängmattan eller bakom gräsklipparen med en öl eller två i kepsen. Glad ölsommar!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s