Provningsresultat

Resultatet från påskölsprovningen den 28:e mars

Påsken är oss i hasorna och det är bara dagar innan påskkärringar och äggorgier fyller de vakna timmarna. Som vanligt i dessa påsktider har Ölsällskapet Gambrinus efter en lyckad eftermiddag hos vännerna på O’Connor’s, Uppsala kunnat utse den bästa svenska påskölen år 2015. I år lyckades vi få tag på 17 stycken svenska påsköl. Varav alla är tillgängliga över hela landet via Systembolaget. Det finns ett par svenska påsköl men dessa kan endast köpas lokalt i delar av landet som vi dessvärre inte ligger tillräckligt nära Uppsala. Ölen testas som vanligt helt blint och all röstning och sammanräkning sker innan ölen avslöjas. I år var det 44 provningsdeltagare som hade den tuffa uppgiften att kora den godaste svenska påskölen.

Påskölsprovning 2015

Påskölsprovning 2015

Efter sammanräkning visade det sig att det var en rätt självklar och överlägsen vinnare. Vinnaren blev i år något oväntad om man tittar på förhandstipsen och hur många av föreningens medlemmar tidigare har förhållt sig till det vinnande bryggeriet. I försnacket handlade det mycket om vad som funkat tidigare år men eftersom många av föreningens medlemmar verkar ha en svaghet för de riktigt humlestinna och starkare ölen är kanske inte segraren helt förvånande ändå. Årets vinnare blev alltså en öl med rejält markerad beska och fruktig humlighet och den alkoholstarkaste i startfältet på 8.0%. En trevlig och fruktig öl som föll de flesta i smaken. Den var med på topp listan hos 43 av 44 provsmakare. Nog snackat, årets bästa påsköl heter Södra F*king ♥ Bunnies! Ett fantastiskt stort påskgrattis till titeln Södra Maltfabriken!

Påskölsprovning 2015

I övrigt kan nämnas att tvåan, S:t Eriks Påskale från S:t Eriks Bryggeri, var förra årets vinnare och förrförra årets trea. En riktigt Gambrinus-favorit med andra ord även om den i år var hela 136 poäng efter ettan. Den verkar helt klart ha en väl förankrad plats i föreningens ölhjärtan. Även denna öl var i liknande stil som vinnaren med sin mer humledrivna profil.

Sista pallplatsen kneps av Wisby Påsköl från Gotlands Bryggeri! Trots att den är av öltypen Märzen är den mer av en ‘klassisk’ påsköl då den är underjäst, lite mörkare och mer maltig.

Stort grattis till alla på pallen!

Generellt kan man säga att de totalt 17 provade påskölen höll en rätt jämn klass även om det fanns några som stack ut smakmässigt men inte nödvändigtvis kvalitetsmässigt. Toppen låg rätt mycket högre poängmässigt än övriga och bara topp-tre-ölen nådde över 200 poäng. Poängmässigt var det ett större hopp mellan sjuan och åttan men i övrigt rätt jämnt avtagande.  Nog med svammel här kommer en bild på ölen från plats 17 till 1 (vänster till höger) samt hela resultatlistan från årets provning:

Resultat påskölsprovning 2015

Resultat påskölsprovning 2015

 

Placering Namn Glas Poäng
1 Södra F*king Love Bunnies, 8.0% 11 390
2 S:t Eriks Påsk Ale, 5.5% 1 254
3 Wisby Påsköl, 6.0% 10 224
4 Dugges Påsklager, 6.0% 6 193
5 Oppigårds Easter Ale, 5.3%  14 183
6 Designbrew PåskEko, 5.5%  4 172
7 Barlingbo Gröinar, 7.0%  15 161
8 Charlis Våreld, 5.7% 9 113
9 S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl, 5.3% 5 105
10 Jämtlands Påskebrygd, 4.5%  7 97
10 Electric Nurse Easter Porter, 4.2%  16 97
12 Three Hearts Påskebrygd, 6.0%  13 91
13 Nils Oscar Kalaspåsköl, 5.6% 8 88
14 Mariestads Påskbrygd, 5.8%  12 86
15 Jämtlands Påsköl, 6.0%  2 73
16 Pumpviken Påsköl, 5.8% 17 60
17 Dugges Golgata Bitter, 4.0% 3 33

Påskölsprovning 2015

Några av de bryggerier som vanligtvis brukar hamna högt upp i listorna och gillas av många gjorde liksom förra året ett överraskande svagt resultat. Till exempel kom Nynäshamns Ångbryggeri och Jämtlands Bryggeri på den undre halvan. Detta och vinnartrion var några av de många ölrelaterade ämnen som diskuterades flitigt runt borden efter att resultatet tillkännagivits. Hur som helst är det en väldigt komplett påskölslista och den borde vara högintressant läsning nu inför helgens stundande påskfirande. Det är bara att hoppas att de bästa ölen finns kvar på hyllorna för er som inte har hunnit införskaffa edra maltdrycker till påskbordet än.

Som vanligt skickar vi också ut ett stort tack till styrelsen och alla andra som hjälpte till med denna mycket uppskattade och lyckade provning och ännu en gång ett särskilt stort tack till O’Connor’s för riktigt bra atmosfär, hjälpsam personal och god mat.

 

GLAD PÅSK!

Vi ses igen den 23:e april för ännu en ordinarie ölprovning i storslagen stil i regi av Ann och Marcus :-).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s