Gambrinus vem?

Kanske har du någon gång undrat vem Gambrinus egentligen är?

I bryggerier och ölstugor på kontinenten och särskilt i Tyskland ser man ofta en figur med kraftigt skägg, klädd i en medeltida riddares dräkt och med en krona på huvudet som lyfter en bägare eller pokal med skummande öl. Detta är Gambrinus som är ölets och bryggarnas beskyddare och konung.

 Då bryggarna en gång i tiden skilde sig från köpmännen och bildade ett eget skrå ville de också ha ett eget skyddshelgon. De valde då Gambrinus och kring honom finns många myter och legender.

 En säger att Gambrinus var en konung på 1730‑talet f Kr och gift med en syster till den egyptiske guden Osiris. Osiris är enligt legenden uppfinnaren av ölet och Gambrinus skulle ha lärt sig att brygga öl av honom.

I Belgien har man en annan historia. Där anser man att Gambrinus är förvrängning av namnet Jan Primus. Egentligen hette Jan Primus hertig Johan I av Brabant och levde i slutet av 1200‑talet. Då han var en stor vän av öl och angelägen om folkets gunst blev han vald till hedersledamot av Bryssels bryggargille. Bryggama satte då upp ett porträtt av Jan Primus med en ölpokal i handen på hedersplatsen i sin gillesal. När detta porträtt i senare tider återfanns skulle det ha uppfattats som en avbildning av ölets uppfinnare och konung.

Ytterligare information om Gambrinus finns att finna på t ex Wikipedia.

Annonser