Historik

GAMBRINUS HISTORIK I ETT NÖTSKAL – av Hans Johansson

ÖLSÄLLSKAPET GAMBRINUS i Uppsala bildades den 29/1 1986 av fyra ölintresserade herrar. Eric Källgren, Björn Bergqvist, Mats Loit och Sören Clavebring fann att intresset för öl och ölprovningar var någonting man ville organisera i avsikt att lära sig om öl, dess kultur och historia. Men även för det faktum att Systembolagets monopol för försäljning av alkohol inte gav det alkoholsvagare ölet utrymme att ge konsumenterna någon större variation. Man förde en politik där de svenskproducerade ölsorterna kom oerhört mycket i skymundan samtidigt som de stora bryggerierna i Sverige ägnade sig åt att köpa upp mindre bryggerier. Ölsällskapet Gambrinus bildades således för att i ideell form skapa en ”rörelse” av konsumenter som ställde krav på ölet, dess kvalité och ökade spridning. Men det huvudsakliga målet med sällskapet var ändå att samla medlemmar lokalt i Uppsala i syfte att hålla ölprovningar, föredrag, resor och bryggeribesök såväl i Sverige som utomlands. Ett motto sattes upp att med ”humor och gemyt” hålla verksamheten med de aktiviteter som nyss nämndes. Sällskapet var inte menat att ta politisk ställning angående den alkoholpolitik som ansågs föras i den tid då sällskapet bildades. Men man ”tangerade” ställningstagande med att helt riktigt visa vad en medveten ölintresserad konsument ville nå med att i organiserad form syssla med öl och prova dem mot varandra.

Sällskapet har under sina dryga 26 levnadsår hållit flera hundra regelbundna ölprovningar. Under de första åren var det även tänkt att det skulle växa fram en riksomfattande organisation av lokala ölsällskap likt vårt. Nordiska ölrådet bildades där respektive land bidrog med varsin kändis för att lättare kunna marknadsföra ölet som en spännande dryck. Ulf Elfving, Rolv Wesenlund och M.A. Numminen är några välkända namn som engagerades i början. Men Nordiska Ölrådet försvann efter en tid men då hade även Svenska Ölfrämjandet i Stockholm bildats. Tankar fanns fortfarande om att organisera lokala ölsällskap i landet men det blev aldrig något riktigt försök och numera finns sällskapen kvar, nya kommer till men någon organisation föddes aldrig. Inte förrän år 2010 började försök till organisation över riket i stort åter ta form.

Istället för något mer riktstäckande har Ölsällskapet Gambrinus varit en välmående företeelse i Uppsala men vi har dock haft toppar och dalar under åren. Medlemsantalet låg 2012 på c:a 100 personer (med minimiålder satt till 18 år). Flera hundra ölprovningar, kanske omkring 1000-tals olika provade öl har vi lagt bakom oss. Någon exakt siffra har vi inte men vi har genom åren sett över 500 personer komma till föreningen varav 25‑30 med över 10 års kontinuerligt medlemskap. Det motto vi från starten angav, ”med humor och gemyt” har visat sig vara en oerhört viktig del av vår verksamhet. Bland annat har det bevisats under de många bryggeribesök vi gjort inom Sveriges gränser (men som sagt även utomlands). Med en tydlig förkärlek för de mindre svenska bryggerierna har vi blivit oerhört väl mottagna och haft minnesvärd samvaro med representanter på bryggerier som: Tärnö Bryggeri på Kungsholmen i Stockholm, numera Nils Oscar i Nyköping, Zeunerts i Sollefteå, Nynäshamns Ångbryggeri, numera nedlagda Vivungs nära Roma på Gotland, Aass i Drammen i Norge, Borgs Bryggeri i Sarpsborg (Norge), f:d Östgöta Gårdsbryggeri i Östergötland (numera flyttat till Närke och bytt namn till Närke Kulturbryggeri, där vi också varit på besök), numera nedlagda Hallsta Bryggeri i Hallstahammar, Oppigårds Bryggeri i Ingvallsbenning, Sigtuna Brygghus i Arlandastad, Strömsholms Brygghus i Köping, Skebo Bruksbryggeri och sist men inte minst, Gamla Slottskällans Bryggeri här i Uppsala.

Efter mer än 30 år utan bryggeri i Uppsala eftersom Uppsala Bayerska Bryggeri försvann i slutet av 1960‑talet kom till slut ett bryggeri igång då 3 killar med olika bryggeribakgrund och hembryggning av öl som stomme. Urban Nilsson, Jonas H Andersson och Hans Finell (även Jacob Carlström) heter de som gett Uppsala en plats på Sveriges ölkarta och som även låtit oss komma på besök i bryggeriet flera gånger. Men även Tärnö Bryggeri i Stockholm har gett oss möjligheten att besöka dem flera gånger. Deras ‘Nils Oscar”‑öl i ett flertal varianter samt den numera legendariska ”Lundgrens Lager” har blivit kult för oss något äldre Uppsaliensiska ölentusiaster.

Sällan har så välbryggda och smakrika öl bryggts i Sverige och många liter runnit ner för våra strupar! Sedan 1997 har Gambrinus valt att avhälla ett eget litet ”SM i öl” där vi efter omröstning bland våra medlemmar håller final varje höst med runt 9 olika helsvenska öl. Under en av Stockholm Beer & Whisky Festivals lördagar (festivalen hålls under 2 veckoslut) ger vi vinnande bryggeri och öl diplom för vinst i vårt SM. De tre första åren tog Tämö Bryggeri hem segern. Men år 2000 när vi avhöll en underjäst och en överjäst final så vann Jämtlands mästerverk ”Hell” den underjästa och Slottskällan ”Svart” den överjästa klassen. Det blev starten på ett trendbrott. En stor vinner på senare år har varit Oppigårds Bryggeri som 2011 vann i alla klasser, som numera är tre; underjäst, överjäst och nykomling.

Ölsällskapet Gambrinus är således ett sällskap för den seriöse ölentusiasten även för den som ser oss som en trevlig social knutpunkt där man helt utan prestationskrav kan umgås kring öldrickande. Att prova öl är en hobby som passar både män och kvinnor men av våra drygt 100 medlemmar har vi inte fler än knappt 10 kvinnor. Traditionellt kanske öl ses som lite ”grabbigt” och utan att ge sig in i någon större debatt hoppas vi att det inte alltid kommer att vara just så.

Under våra ölprovningar förs det alltid protokoll, helt individuellt men även tillsammans som en gemensam diskussion efter att vi vid varje tillfälle utser ett öl som ”kvällens vinnare”. Vinnaren utsees efter den alltid lika roliga handuppräckningen. Den styrelse vi har i sällskapet ansvarar för att alla som vill ska få möjlighet att arrangera ölprovningar. Frihet finns för varje person och tillfälle men ett tema/röd tråd inför en ölprovning skall innehålla någon form av lärdom för deltagarna i mening att öka medlemmarnas kunskap om öl och dess framställning. Vi uppmanar dessutom medlemmarna att själva upptäcka nya öl i butikerna och att prova dem varierat med äldre ölsorter. Kan man privat engagera vänner och bekanta att vara med och prova öl, diskutera och umgås så är det ett utmärkt sätt att närma sig vårt sällskaps syfte. Alla har vi väl någon gång hört en person påstå att ”allt öl smakar ju lika”, ”jag gillar inte mörkt öl” eller ”det finns så många öl som ser så konstiga ut”. Utan nyfikenheten att faktiskt våga prova det annorlunda eller slita sig ifrån sitt favoritöl för en gångs skull, så kan man inte lära sig hur oerhört många skillnader det finns mellan olika öltyper. Ett medlemskap i Ölsällskapet Gambrinus eller för den delen, ett eget ölintresse utan krav på kollektiv tillhörighet, är två vägar att ha en dryck som öl som hobby. Prova du också!

 

PROVNINGSRESULTAT FRÅN 1998 –

Ölprovningar total sen 1998